Alergie - pomůže konzumace zeleniny a ovoce?

allergy-test-720x340.jpg

Zdroj: atlantachineselife.com

Alergie je přecitlivělá reakce imunitního systému vůči cizorodým, často neškodným substancím, tzv. alergenům. Projevuje se ekzémy, kopřivkou, rýmou, astmatem, záněty, horečkami, puchýřky na sliznicích a rtech, otoky kloubů, bolestmi hlavy, poruchami trávení - nadýmáním, průjmem.

Reklama, která pomáhá

Příčiny

Pyl produkovaný trávami, květinami a stromy především na jaře a v létě, nízký stav enzymů a tím způsobené nedostatečné štěpení bílkovin ve střevech, vdechování domácího prachu, kontakt s alergenovými substancemi atd. Nesnášenlivost určitých potravin, jako je mléko, jahody, jablka, banány, vejce, ořechy, ryby atd., nadužívání  a zneužívání léků.

Jak působí alergen?

Původcem alergie mohou být substance v kosmetických prostředcích, mýdlo, štípnutí mravence, bodnutí včely, ale také kovy nebo určité typy prostaglandinu (látky podobné tkáňovým hormonům). Měli by jste proto přejít z masa a drůbeže na mořské ryby, jako je markrela, treska, losos, halibut atd.

Léčení a ošetřování

Přechod na zdravou výživu. Podle možností je dobré zjistit, které potraviny, léky nebo substance vedou k vašim konkrétním alergickým reakcím.

Léčení ovocem a zeleninou

Vitamin C je nejvýznamnější přírodní antihistaminikum. Brání vylučování histaminů (bílkovinné molekuly) z tzv. žírných buněk (mastocytů) ve stěnách cév, vazivových pojiv atd. Histamin a jiné madiátory jsou odpovědné za záněty a otoky. Protože zvířata si produkují vitamin C sama, netrpí téměř nikdy alergiemi.

Denně konzumujte talíř syrové sezonní zeleniny - vhodný je celer, mrkev, pórek, ředkvičky, květák, chřest, čekanka, okurky, rajčata, cukety, papriky, kukuřice, tykev atd., nejlépe jako salát. Obsažené přírodní enzymy zlepšují vstřebávání bílkovin a střevní flóru a přispívají k odvádění jedovatých zplodin i k optimalnímu stavu imunity.

Také další zeleninu a ovoce - především citrony, pomeranče, grapefruity, kiwi, jablka, jahody, kyselé bobuloviny, špenát, brokolici, zelí, kapustu, brambory.

Alergie a psychika

Alergie může mít také psychické příčiny, které rozhodně nesmíte podceňovat. Slovní obrat "zareagovat alergicky" sice nepoukazuje vždy na možnou souvislost vaší choroby, někdy přeneseně znamená pouze přecitlivělou reakci na některá témata, nicméně vám udělá dobře, jestliže si můžete promluvit s někým, kdo vás pozorně vyslechne a dokáže vysledovat určité souvislosti a nemusí to být zrovna psychoterapeut. Poznaným "alergenovým" situacím se totiž můžete jednoduše vyhnout. Věci či osob, které v nás vyvolávají nepříznivé reakce, se můžete zbavit. Jednou vzniká alergie naboli přecitlivělost je většinou již trvalá, fyzicky ji nelze překonat, lze ji zvládnout takticky a zcela zamezit styku s látkou, kterou u nás lékař označil za alergen.

Čemu se vyhnout

Léky, pochutiny jako je káva, cigarety, alkohol. Při péči o vlasy a tělo raději používejte zdravotní a přírodní kosmetiku. Z bytu odstraňte staré koberce a nahraďte je dřevěnými podlahami nebo linoleem či jinou antialergení krytinou. Šperky z kovů, zvláště niklu a mědi nenoste.

Ďábelský rýžový salát

2 šálky vařené dlouhozrné rýže natural, 3 velké ředkvičky, 1/4 salátové okurky, 1/2 červené papriky, 1 malý kousek celeru, 3 jarní cibulky. Zálivka: 2 lžíce olivového oleje, 30g strouhaného parmezánu, 3 lžíce ovocného octa, 2 lžíce jogurtu, 2 lístky bazalky, 1/2 lžičky hořčice, sůl, čerstvě mletý pepř. Na ozdobu: listy salátu, čtvrtky rajčat, 2 lžice dýňových semínek.

Ředkvičky nastrouháme, zbytek zeleniny pokrájíme na malé kousky, Vše s rýží a rozšlehanou zálivkou promícháme. Zakrytý salát uložíme přes noc do chladu. Podáváme na míse vyložené salátovými listy, ozdobené rajčaty a dýňovými semínky.

Reklama, která pomáhá