Ananas - jeho enzymy dobře využívají naše bílkoviny

anan.jpg

Zdroj: flickr.com

V přírodním léčitelství se čerstvě vymačkaná šťáva používá i při horečnatých onemocněních a duševních chorobách. V karibských zemích si ananasu cení také jako afrodisiaka.

Reklama, která pomáhá

Ananas je tzv. nepravým plodem mnohaleté tropické byliny. Má typickou šupinovitou kůru, je zakončen chocholem listů. Vlastní plody srůstají se zdužnatělou lodyhou a s listovými listeny květenství v mohutná plodenství až 3kg těžká. Žlutá dužina má charakteristickou aromatickou chuť.

Ananas rostl původně jen v Jižní Americe - Brazílii a Paraguayi. Nyní se pěstuje i v Mexiku, Portoriku, Havaji a na Filipínách, v Thajsku, Africe a Austrálii - tedy tam, kde je celoročně dostatek slunečního záření a vláhy ze subtropických dešťů.

Obsahuje - mimo biotimu a vitaminů B12 a E - všechny vitaminy a 16 různých minerálních látek a stopových prvků. Jedno z nejlepších léčiv však z těchto činí vysoký obsah bromelainu. Tento proteolytický (bílkoviny štěpící) enzym pomáhá lidskému zdraví dvojím způsobem - ničí ve střevech bílkovinové síťky bakteriálních stěn a cizopasné červy a navíc štěpí bílkoviny v potravě na aminokyseliny - ty prostupují bez problémů stěnou střev do krve. A na cestě cévami přijímají další stopové prvky jako je železo, zinek, měď.

Bromelain proniká také kůží. Chomáček vaty smočený v ananasové šťávě, přiložený na pigmentové stařecké skvrny, je zesvětlí nebo i zcela odstraní.

Léčivé účinky

  • zvyšuje stav bílkovin v těle
  • ulevuje slinivce břišní
  • odvodňuje, odbourává otoky (nadměrné hromadění tekutin v tkáních)
  • pomáhá při střevních poruchách a průjmech
  • pomáhá při slunečním úžehu
  • odstraňuje pigmentové skvrny

Kupovat bychom měli pouze zralé plody. Poznáme je podle toho, že jsou tvrdé a šupinky kůry se dají snadno odloupnout. Tmavé plody jsou jakostnější. Neskladovat ve velkém chladu. V pokojové teplotě vydrží 1-2 dny.

V kuchyni se ananas používá čerstvý i kompotovaný. Mimo stolní ovoce také jako rafinovaná příloha k drůbeži a masovým pokrmům - pečeným nebo grilovaným, k dochucení zeleninových jídel nebo flambované plátky jsou oblíbeným dezertem. Zpracovávají se z něj džemy, džusy, sirupy, likéry a čatní. Velmi zdravá je ananasová šťáva.

Kompotovaný ananas ztrácí 60% svých vitaminů a také bromelain se tu z větší části rozkládá.

Ananasový tvaroh

250g netučného tvarohu, ½ ananasu, 250ml smetany ke šlehání, 4 lžíce medu, 1 lžíce rozinek, 1 lžíce citronové šťávy.
Tvaroh promícháme s rozinkami, medem a citronovou šťávou. Ananas nakrájíme na plátky 1cm, oloupeme a zbavíme středu, krájíme na kostky. Smetanu ušleháme dotuha a s ananasem vmíchám do tvarohu.

Upozornění: nezralé plody poškozují zubní sklovinu. Také v těhotenství se nedoporučuje jakkoli konzumovat. Vzácně může vyvolat alergickou reakci.

Reklama, která pomáhá