Bedrník obecný - roste jako plevel

bedrník.jpg

Zdroj: freeimages.com

Bedrník obecný je vytrvalá rostlina dorůstající výšky 20 až 70 cm. Má jemně rýhovanou, lysou nebo pýřitou lodyhu. Lodyžní listy jsou drobné, zatímco přízemní listy jsou výrazně větší. Vřetenovitý kořen světle hnědé barvy a jeho zápach je charakterizovaný jako “kozlí”. Květy mají barvu bílou až světle růžovou. Bedrník kvete od června do října. Plodem jsou dvojnažky. Bedrník obecný se řadí do čeledi mrkvovitých.

Reklama, která pomáhá

Najdeme ho na loukách a pastvinách, na světlých lesních místech, na mezích a náspech. Vyhovuje mu suchá kamenitá půda s nízkým obsahem živin. Sbírá se kořen v období března až dubna nebo září a října, poté se rozpůlený suší pod umělým teplem při teplotě 35 °C nebo ve stínu při teplotě do 40 °C. Měl by mít nasládlou kořenitou chuť. Sušený kořen je bohužel náchylný na zvlhnutí, proto se skladuje v uzavřené nádobě, nejlépe vzduchotěsné.

Z důležitých látek obsahuje silici s deriváty eugenolu a aromatické kumariny, dále soli draslíku a vápníku, třísloviny, hořčiny, pektin, sliz, saponin, tanin. Pokud trpíte poruchou krevní srážlivosti není vhodné používat Bedrník obecný pro jeho obsah kumarinů.

Nedoporučuje se těhotným ženám, osobám po zánětu ledvin, pro lidi horkokrevné a cholerické, Předávkování může způsobit vzhledem k obsahu kumarinů přecitlivělost na světlo.

Kořen bedrníku dokáže zmenšit soudržnost ledvinových a močových kamenů, takže se začnou drolit. Zvyšuje podporu imunity, také sekreci sliznic v oblasti dýchacího ústrojí, zlepšuje vykašlávání. Při zevním použití působí desinfekčně a hojivě (je vhodný ke koupeli na obtížně se hojící rány). Používá se při detoxikaci.

V kuchyni se využívají listy bedrníku, pro svůj obsah vonných silic (furokumarinu, pimpinellinu, kumarinů), třísloviny, saponiny, vitamín C a karotenu. Podporují látkovou výměnu, pomáhají při poruchách trávení, podporují chuť k jídlu a také zvyšují sekreci trávicích šťáv.

Lístky bedrníku se přidávají do polévek, omáček, koření se jimi hlávkový salát. Lze je rovněž přidat do majonézy, bylinkového másla, tvarohových pomazánek. Používá se v italské, francouzské, španělské, ale i v německé a anglické kuchyni.
Jako zajímavost lze uvést, že v minulosti se jím kořenilo pivo.

Kořen Bedrníku obecného se podává ve formě prášku ze sušeného kořene, užívá se 2 - 3x denně, na špičku nože. Připravuje se také jako nálev (čajová lžička na šálek vroucí vody, 2 - 3 šálky denně). Léčivé účinky předává i v podobě alkoholové tinktury.

Reklama, která pomáhá