Bude se infarkt léčit antibiotiky? Podle vědců za srdeční nemoci můžou bakterie

1278099_58922358.jpg

Zdroj: sxc.hu

Kdo jí tučné maso, riskuje nemocné srdce. Toto pravidlo podle nejnovějších vědeckých výzkumů úplně neplatí. Příčiny jsou jinde. Ve střevních bakteriích. Upozornily na to nedávno The New York Times.

Reklama, která pomáhá

Vědci přišli s hypotézou, že skutečným viníkem vyššího rizika srdečního onemocnění je látka, kterou vytvářejí střevní bakterie. Játra ji následně přemění na další sloučeninu známou jako TMAO (trimethylamine N-oxide). Ta se uvolňuje do krevního objevu a právě to podle vědců zvyšuje riziko srdečních chorob. Uvedené studie mohou vést k novým způsobům léčby pomocí antibiotik.

Při jednom z pokusů výzkumníci zjišťovali, co se stane, když skupina lidí sní steak. Do několika hodin se v jejich krvi prokázala zvýšená hladina látky TMAO. Výjimkou byli lidé, kteří maso minimálně jeden rok nejedli. V jejich krvi nebyla.

Kromě této látky se experti zaměřili na roli karnitinu, který červené maso obsahuje ve velkém množství. Přidává se také do energetických nápojů. Má zrychlovat metabolismus a také pomáhat hubnout. Jenže podle všeho se zdá, že paradoxně dodává energii také bakteriím, které rizikovou látku vyrábějí.

Výzkumníci zkusili zničit většinu střevních bakterií u pravidelných konzumentů masa pomocí antibiotik. TMAO se pak v jejich krvi, podobně jako u vegetariánů a veganů neobjevilo, ani když snědli maso nebo pilulku karnitinu. Prokázali tak, že za výskyt této látky v krvi skutečně mohou střevní bakterie. Domnívají se, že sloučenina brání tělu vylučovat přebytečný cholesterol a umožňuje mu proniknout do cévní stěny.

U dvou a půl tisíc lidí pak zkoumali, jestli vysoká hladina TMAO souvisí s vyšším výskytem srdečních nemocí víc, než tradiční rizikové faktory jako kouření, zvýšený cholesterol a vysoký krevní tlak. Zjistili, že ano. Zatím však není jasné, které bakterie za vytváření této látky mohou. Experti je musí určit, aby mohli vyvinout novou generaci léčiv.

Podle Stanley Hazena z Cleveland Clinic, který vedl výzkumný tým, studie každopádně neprokazuje, že  jíst maso je špatné a lidé by se mu měli vyhýbat. Obsahuje důležité bílkoviny či vitamíny skupiny B, které jsou pro zdraví důležité. Hazen, sám pravidelný jedlík steaků, však svoji vášeň po výsledcích  zkoumání omezil. Předtím si dopřál pořádný kus hovězího několikrát týdně, teď už si dává menší porci jen jednou za čtrnáct dní.

Autor: (ewi)

Reklama, která pomáhá