Bylinka, co nic nestojí a chutná skvěle: Medvědí česnek

20130529_103533.jpg

Foto: Kateřina Piechowicz

Pokud jste se teď někdy procházeli v parku, možná vám o nos zavadila intenzivní česneková vůně. S největší pravděpodobností byl jejím původcem medvědí česnek. Bylinka, která je nesmírně zdravá a především chutná.

Reklama, která pomáhá

Sezóna medvědího česneku začíná už v dubnu a počátkem léta obvykle končí. Kvůli studenému počasí si ho ale můžete vychutnat ještě teď, ve vyšších polohách ještě o něco déle. Pokud jeho období promeškáte, musíte si opět rok počkat. Listy totiž v létě uvadají a ztrácejí se.

Medvědí česnek má vynikající využití jako čerstvá bylinka, ale můžete ho také tepelně zpracovat. Na rozdíl od známého klasického česneku používáme listy.  Hodí se všude tam, kam obvykle dáváte pažitku, zelenou cibulku nebo česnek, takže třeba do pomazánek, nebo jen tak na vařené brambory nebo chléb s máslem.  Patříte-li k vyznavačům italské kuchyně, oceníte domácí pesto z medvědího česneku.  Z nasekaných listů snadno připravíte i salát.

Hotovou delikatesou je česnekový špenát. Listy nakrájíte, spaříte a dochutíte špetkou soli a kouskem másla. Jídla jako špenát, polévky či salát nemusíte dělat výhradně z medvědího česneku. Můžete ho jím jen dochutit. Je totiž natolik aromatický, že zejména vybíravé děti by nemusely tuto delikatesu hned napoprvé pochopit.

Česnek lze využít i k zapékání masa. Jehněčí nebo vepřové do něj zabalte jako do vinného listu a pomalu upečte.

Než začnete medvědí česnek sbírat, ujistěte se, že rostlina je tou, za níž  ji považujete. Velmi podobně totiž vypadá jedovatá konvalinka. Česnek se od ní liší tím, že jsou jeho listy z obou stran matné, zatímco konvalinka je má vespod lesklé. Konvalinka navíc pochopitelně nevydává onu typickou česnekovou vůni.

Medvědí česnek je nejlepší pojídat čerstvý.  Jedná se totiž o jedno z nejúčinnějších přírodních anitibiotik obsahující nepřeberné množství vitamínů a minerálních látek. „Má všestranné použití a příznivě působí na celé naše tělo, a to jak zevnitř, tak i zvnějšku. Látky v listech působí jako přírodní antioxidanty a používají se při jarních omlazovacích kúrách,“ radí certifikovaná poradkyně pro vnitřní výživu Hana Formánková.
Sušením česnek ztrácí aroma a také řadu vitamínů. Proto je lepší ho zmrazit.

Pokud jste se rozhodli pěstovat tuto rostlinku na své zahrádce, najděte mu pohostinné místo. Nejlépe někde vedle keřů nebo pod stromy. Cibulky sázejte do trsů. Čím víc, tím lépe.

Tipy pro použití v kuchyni:

Polévka z medvědího česneku
Co potřebujeme:
2 středně velké brambory
1 cibule
10 dkg šunky
1 svazek medvědího česneku
slepičí vývar
150 ml šlehačky
trošku mletého muškátové ořechu
sůl
pepř
olivový olej
vejce
chléb na přípravu krutonů

Postup:
Na dno hrnce kápneme olivový olej a necháme rozehřát. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a šunku, krátce osmažíme a zalijeme slepičím vývarem. Přidáme nadrobno nakrájené brambory a vaříme do změknutí.  Přidáme pepř, mletý muškátový ořech a nakrájený medvědí česnek. Pak vlijeme šlehačku a dovaříme.  Na závěr polévku rozmixujeme.  Podáváme s chlebovými krutony.

Pesto z medvědího česneku
Co potřebujeme:
svazek medvědího česneku
hrst piniových ořechů
2 - 4 lžíce olivového oleje
špetka soli
30 g parmazánu

Postup:
Umytý medvědí česnek nakrájíme a rozmixujeme s piniovými ořechy za postupného přidávání oleje. Poté přidáme nastrouhaný parmazán a dosolíme.
Podáváme s těstovinami. Skladujeme v ledničce.

Autor: Kateřina Piechowicz

Reklama, která pomáhá

 
 

Mohlo by vás zajímat


Bylinky, které vás uklidní, když máte nervy nadranc

Datum: 03.12.2016
Zapomeňte na prášky na spaní nebo pilulky na uklidnění. Postačí bylinkový čaj a psychiku máte srovnanou. Šišák bajkalský Tuto bylinku můžete koupit ve formě tabletek v lékárně....
více...

Černý bez: Dobrý duch každé zahrady

Datum: 01.07.2013
Bezinky, kobzinky, bzina, chcebzí, bzejna a podobně. Tak se říká plodům černého bezu, keře, který roste u nás na každé ulici a jehož krémově bílé květy v červnu pronikavě voní, až...
více...

Aloe vera. Skvělá na popáleniny i do koktejlu

Datum: 20.06.2013
Určitě ji znáte. Rostlinu s dlouhými ostnatými a dužnatými listy, která dělá parádu ve zdobených květináčích v teplých krajích. Pěstuje ji čím dál víc lidí i v našich zeměpisných...
více...