Bylinka, která neztrácí své aroma

majoranka.jpg

Zdroj: (sxc.hu)

Majoránka zahradní, lidově majoránka, je jednoletá, někdy i dvouletá bylina s drobnými, bílými květy. Plody jsou tvrdé a úplně dozrávají jen v teplých krajích.

Reklama, která pomáhá

Dorůstá do výšky 20 - 40 cm. Celá rostlina příjemně voní. Majoránka pochází ze severní Afriky, přední Asie a jižní Evropy. Je nenáročná na pěstování a pěstuje se ze semen.   Jako koření se používá majoránka „drhnutá“, je to směs listů a květů. Její největší předností je, že neztrácí aroma.

Majoránka je další bylinkou, která má velmi příznivý vliv na naše zdraví. Obsahuje třísloviny, hořčiny a silici. Je to mírné sedativum a diuretikum, používá se při nervové slabosti, nachlazení, při špatném trávení, nadýmání, průjmu a střevní kolice.  Urychluje trávení tím, že zvyšuje sekreci žaludeční šťávy, uklidňuje zažívání, podporuje tvorbu žluči.

Mast z majoránky se aplikuje na špatně hojící rány. Dokáže tlumit bolesti při menstruaci, podporuje tvorbu mateřského mléka a jeho vylučování. Má protizánětlivé a desinfekční účinky. Je proto možné ji využít i zevně jako kloktadlo.  

Nepoužívejte majoránku během těhotenství. Nálev z majoránky je vhodný k inhalování při astmatu či můžeme použít mast z této bylinky i proti rýmě. Několik kapek majoránkové silice (extraktu) na polštáři podporuje dobrý spánek. Z majoránky si můžete udělat také napařovací lázeň, kterou využijí nachlazení lidé se záněty čelních dutin, infekcí dýchacích cest a také lidé trpící akné.

Majoránka se využívá i v kosmetice. Bylinky můžeme přidávat i do koupele.

Bylinka je aromatická, její chuť je pikantní, slabě pálivá a mírně nahořklá. Je nepostradatelnou součástí masových i bramborových pokrmů, také se hodí k ochucení omáček a polévek. Je výborná ke skopovému, hovězímu i vepřovému masu. A nezapomeňme na pizzu. Podporuje tvorbu žluči, a proto ji přidáváme do těžkých a tučných jídel.

Čaj z majoránky

  • 2 čajové lžičky přelijeme 200 mililitry vroucí vody a necháme 20 minut louhovat. Pijeme 1 šálek denně při trávicích těžkostech, migrénách a bolestech hlavy a pro uklidnění.

Aromatický olej

  • Asi 35 gramů rozdrcené sušené nati majoránky naložíme do 1/2 litru kvalitního oleje a necháme ve tmě stát asi 14 dní.  Občas protřepeme. Poté olej slijeme a přecedíme. Používáme na namožené končetiny, záda a při bolestech hlavy.

Autor: (Viky)

Reklama, která pomáhá

 
 

Mohlo by vás zajímat


Vyrobte si vlastní koupelovou sůl

Datum: 25.11.2016
Mořská sůl je oblíbenou přísadou do koupele už od pradávna. Koupelemi ve slané vodě se léčili Egypťané, Řekové i Římané. Kombinováním s aromatickými bylinami si můžeme doma vykouzlit...
více...

Koupete se rádi? Vypěstujte si svou vlastní lufu

Datum: 25.02.2014
Pěstujete okurky nebo cukety? Potom si zkuste vypěstovat některý z druhů lufy. Lufa je jednoletá rostlina s třípouzdrým plodem a velkým množstvím semen. Nejčastěji se pěstuje Luffa cylindrica,...
více...