Hořčice: nejen delikatesa, ale i lék

horcice.jpg

Zdroj: sxc.hu

Slovo hořčice je samo osobě pálivé a ostré.  Lehce vyvolává na jazyku chuť nažloutlé krémové pasty, která i  lacinému párku dokáže dodat chuť delikatesy. Lidé však od pradávna využívali hořčici nejen k dochucování, ale i k léčbě.

Reklama, která pomáhá

Hořčičná rostlina se podle druhu semínek dělí na tři základní typy: nejpálivější s největšími semeny je hořčice černé, středně velká semena má  nejvšestrannější  hořčici bílá  a  hořčice hnědá s nejmenšími zrnky  je nejslabší.

stará čínská medicína, založená na udržování vnitřní rovnováhy mezi dvěma hlavními silami jin a jang (jin  - síla temná, ženská jang – síla světlá, mužská),  u  hořčice  oceňovala její schopnosti   k zlepšení cirkulace energií a to, že  svojí výraznou ostrou chutí, dokázala prohřát organizmus.

Pro starověkou indickou gastronomickou medicínu, založenou na významu chutí, byla řízná hořčice nepostradatelnou součástí. Mimo povzbuzujících účinků, které zlepšují funkci orgánů a metabolizmus, uváděli tehdejší lékaři nespočet nemocí, které hořčičné směsi měly léčit.  Rozpětí sahalo od zažívacích problémů a zácpy až po hemeroidy.

Například dlouhotrvající škytavku měla utišit směs půl lžičky hořčičného prášku rozpuštěného v hrníčku horké vody.  Po dostatečném vychladnutí, pokud tedy do té doby škytavka sama neustala, měl pacient směs naráz vypít.

Od bolesti hlavy by zas měly ulevit hořčičné koupele nohou.  A třeba  hořčičný olej, vymačkaný z drcených hořčičných semen, měl zabránit plešatění. Stačilo natřít hlavu v místě řídnoucích vlasů. Postup, který přežil dodneška, jsou hořčičné zábaly.

Hořčičný zábal

Rozdrcená hořčičná semena smíchaná s pšeničnou moukou a zalitá studenou vodou vytvoří kašovitou hmotu. Na nemocí postižené místo má je třeba přiložit kus látky. Nejlépe flanel, aby pálivá hořčičná směs nebyla v přímém kontaktu s kůží. Dalším kusem látky se léčivá placka převáže a zábal je hotov.  V místě působení zvyšuje krevní průtok a tak urychluje léčbu. Pokud by byl pálivý zábal nepříjemný, nemělo by se v něm pokračovat. Ostrá směs by mohla popálit pokožku.  Zábal by měl pomáhat od bolestí kloubů a usnadňovat vykašlávání.  Prokrvení v místě zábalu působí proti infekcím. 

Ale i příliš mnoho hořčice škodí. Podávaná ve velkém množství může způsobovat problémy se štítnou žlázou. Proto užívejte hořčici jak s chutí, tak s rozumem.

Autor: Martin Lout

Reklama, která pomáhá

 
 

Mohlo by vás zajímat


Tajemství síly a vytrvalosti. Chia semínka

Datum: 12.02.2017
Chia („čia“) semínka jsou mimo jiné základem receptu nápoje zvaného iskiate. Ten pomáhal už v dávné minulosti mexickým indiánským běžcům překonávat v pekelném vedru stokilometrové...
více...

Pití kávy: Prospívá, nebo škodí?

Datum: 06.02.2017
Zdá se, že se vědci stále nemohou shodnout na tom, zda je pití kávy prospěšné nebo naše tělo poškozuje. Podle posledních vědeckých studií zřejmě i tady platí staré dobré „všeho...
více...

Pickles, to je zelenina s přidanou hodnotou

Datum: 23.01.2017
O tom, že pravidelným jezením zeleniny účinně prospíváme svému zdraví, zřejmě nepochybuje ani ten nejzapřisáhlejší masožravec. Ne každý už ale ví, že ještě zdravější, než syrová, je...
více...