Hruškový koláč s mascarpone a mandlemi, podle Martina Škody

hruska kolac.jpg

Zdroj: coolinar.cz

Mascarpone patří mezi mé nejoblíbenější italské potraviny. Mám ho ráda za to, že není sladký ani slaný a že s ním můžete vykouzlit opravdu hodně dobré věci. Dokonce tak dobré, že se po nich můžete utlouct.

Reklama, která pomáhá

Co budete potřebovat:

NA KOLÁČ:

  • 155 g hladké mouky
  • 55 g cukru krupice
  • kůra z 1 citronu
  • 1 žloutek
  • 60 g másla
  • sůl
  • voda
NA NÁPLŇ:
  • balení mascarpone (cca 250g)
  • 55 g cukru krupice
  • 1 vajíčko
  • 1/2 malé lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 4 velké hrušky
  • hrst mandlových lupínků
  • 2 lžíce medu

Jak na to:

1. Do misky si nasypte mouku, cukr, špetku soli a nastrouhanou kůru a vše ručním šlehačem promixujte. Pak přidejte v pokojové teplotě změklé máslo, žloutek a asi dvě lžíce vody, a vypracujte rukama, jako když děláte na Vánoce linecké.
2. Až bude těsto pěkně vypracované, dejte ho odpočívat v sáčku do ledničky asi na třicet minut.
3. Až těsto zchladne, rozválejte ho tence do přibližně stejného rozměru, jakou má forma. Tu vymažte máslem. Těsto do formy opatrně přeneste, a vytlačte až k okrajům. Dejte na korpus pečicí papír a vsypejte na něj fazole, abyste během pečení těsto zatížili. Šupněte to všechno do vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut.
4. Až bude těsto trošku zlatavé, vyndejte jej ven a nechte vychladit.
5. Připravte si náplň z mascarpone, cukru, vajíčka, vanilkového extraktu, trochy mouky. Pořádně mixujte s pomocí metličky, aby se hmota sjednotila. Jakmile bude těsto vychladlé, navrstvěte na něj krém. Pak do krému ponořte oloupané, nakrájené hrušky. Posypejte celé dílo mandlovými lupínky a pokapejte medem. Pečte na nižší teplotu asi 45 minut, dokud vše hezky nezezlátne.
 
Bon Appétit!

Autor: (coolinar.cz)

Reklama, která pomáhá

 
 

Mohlo by vás zajímat


Nepečený jahodový dort se zakysanou smetanou

Datum: 09.06.2015
Taky nemáte během teplých letních a jarních dní rádi těžké dorty s máslovou náplní? Jenže kdo by se vzdal na půl roku mlsání? Pro všechny, kteří si rádi dají něco sladkého a současně...
více...