Jste citlivý na lepek? Zkuste Pohanku, je cenným zdrojem bílkovin

pohanka.jpg

Zdroj: (everystockphoto.com)

Pohanka obecná je jednoletá vytrvalá bylina. Pochází z Číny a řadí se k obilovinám. Vytváří hrozny bílých a růžových květů a plodem je nažka tmavě hnědé barvy. Plody se loupají a používají se jako obilnina, velmi vhodná pro bezlepkovou dietu, neboť neobsahují lepek. Rostlina dorůstá výšky mezi 50 až 140cm. Kvete v červnu a červenci. Pohanka je nenáročná rostlina, kterou nenapadají škůdci a choroby.

Reklama, která pomáhá

Pohanka obsahuje vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6), vitamin E, P (rutin), z minerálů vápník, hořčík, zinek, železo, fosfor, draslík, mangan, měď, selen dále bílkoviny, sacharidy, esenciální aminokyseliny, vlákninu, cholin. Neobsahuje lepek.

Díky obsahu rutinu má schopnost zvyšovat pevnost a pružnost cévních stěn, snižuje riziko trombózy, pomáhá při křečových žilách, hemoroidech, bércových vředech, oparech, posiluje obranyschopnost organismu, snižuje krevní tlak, odbourává cholesterol v krvi, regeneruje játra, zklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy. Aminokyseliny obsažené v pohance působí preventivně proti oparům.

Při přípravě jídel z pohanky je ideální konzumovat ji namáčenou nebo naklíčenou. Není nutné ji tepelně upravovat a předností pohanky je, že se nemusí dlouho vařit a tím si zachovává cenné látky. Nať je toxická obsahuje fagopyrin. Pohanku připravujeme jak na sladko, tak i na slano, je vhodná pro bezlepkovou dietu. Vaříme ji jen krátce v dvojnásobném množství vody s trochou soli. Vodu nesléváme.

Lepší je ale pohanku nevařit jen ji vřelou vodou přelít a nechat přikrytou bobtnat až do sebe všechnu vodu vsákne. V kuchyni ji lze použít jako hodnotnou přílohu nebo jako přísadu do kaší, polévek, rizot, pomazánek, nákypů, lívanců a placek.

Čaj se připravuje buď z natě, nebo z pohankových plev – lžičku sušení drogy zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut vylouhovat. Pijeme 3-4x denně.

Pohanka je medonosná rostlina, z jejích květů se stáčí delikátní tmavý med.  Ten sice není moc lahodný, ale je ceněn pro vysoký obsah vitaminů a minerálních látek. Doporučuje se přidávat jej do pečiva.

Kromě suroviny pro přípravu pokrmů se semena pohanky (vyloupané nažky) využívají také jako náplň do polštářů, které se dobře přizpůsobí vašemu tělu, brání blokaci krční páteře, a tím také bolestem hlavy a zad. Pohankou naplněný polštář nám také odebírá tělesný pot. Pohankové polštáře mají termoregulační schopnost: nahřáté poslouží jako teplý obklad nebo je můžeme používat vychlazené. Pohankové polštáře obvykle dobře snášejí i alergici.

Autor: (Viky)

Reklama, která pomáhá

 
 

Mohlo by vás zajímat


Nejbohatší zdroj vitamínu C – Šípek obecný

Datum: 04.12.2016
Šípek obecný nebo šípková růže je trnitý bohatě větvený keř, dorůstající výšky až 3 metry. Má prutovité dlouhé větve s ostrými hákovitě zahnutými ostny. Patří do čeledi...
více...

Víte s čím vám pomůže Heřmánek Pravý?

Datum: 26.11.2016
Heřmánek vždy patřil k nejoblíbenějším bylinkám a v lidové tradici má své nezastupitelné místo při léčení mnoha druhů obtíží. Heřmánek má svůj původ ve středomořské oblasti....
více...

Šalvěj a její léčebné účinky

Datum: 16.11.2016
Šalvěj lékařská pochází z jižní Evropy, z Balkánského poloostrova, a u nás se hojně pěstuje na zahrádkách a balkónech. K léčivým rostlinkám patřila šalvěj již ve starém Egyptě. ...
více...