Jste nafouknutí a unavení? Jezte podle krevní skupiny

1394751_65576402.jpg

Zdroj: (sxc.hu)

Trápí vás špatné trávení nebo se po obědě cítíte ospalí? Něco je špatně. A dost možná za to může vaše strava. Co a jak naše tělo umí zpracovat, do určité míry ovlivňuje naše krevní skupina.

Reklama, která pomáhá

Každá krevní skupina snáší něco jiného. „Lidé se často cítí nepohodlně a vůbec je nenapadne, že právě jejich tělo má potíže s tolerancí některé konkrétní suroviny. Často to bývá třeba mléčná bílkovina. S jejím zpracováním mívají nejčastěji problém lidé s krevní skupinou A. Mléko a mléčné výrobky si jim hůře tráví,“ vysvětluje výživová poradkyně Hana Formánková. Podotýká, že většina „áčkařů“ si každý den dá mléko do kafe a pak se diví, proč mají nafouknuté břicho a necítí se pohodlně: „Neví, co je špatně a místo toho, aby pátrali po příčině, řeší pouze důsledek, a to bohužel ve většině případů užitím léku na trávení.“

Skupina A je v populaci zastoupena nejvíce. „Áčkaři“ jsou v podstatě vegetariáni, respektive vegani. „I já do této skupiny patřím. Říká se nám sběrači plodů. Živočišné bílkoviny prakticky mít nemusíme, bohatě nám stačí ty rostlinné,“ upřesňuje Formánková.  Tito lidé by tak měli omezit ve svém jídelníčku mléko a maso, ale také potraviny obsahujících pšenici. Měli by naopak přidat to, co jim prospívá: luštěniny a různé druhy zeleniny.

Skupina B oproti skupině A mléko a maso tráví velmi dobře a kromě toho snáší bez problému i vejce. Nevyhovují jí luštěniny, obiloviny a taky s vepřovým masem by měla zacházet opatrně.

Skupina AB je kombinací obou výše uvedených skupin. Její zástupci mohou jíst téměř vše kromě hovězího a vepřového masa a tučných výrobků.

Také krevní skupina 0 dobře tráví maso i zeleninu a luštěniny. „Nulkaři“ jsou doslova masožravci. „Maso by měla být častá součást jejich stravy. Vegetariáni nulkaři, pokud mají potíže, by měli svou stravu přehodnotit a maso znovu zařadit“ říká poradkyně. 

Lidé „nulkaři“ by podle ní ze svého jídelníčku měli vyřadit mléčné výrobky, obiloviny a ořechy.

Zásady stravování podle krevních skupin jsou podle Formánkové spíše orientační. „Jsou situace jako extrémní sportovní výkony nebo různá dietetická omezení, kdy musíme přijmout jiná stravovací opatření. Obecně platí, že naše tělo ví, co mu dělá dobře a samo si řekne, co právě potřebuje. Důležité je, abychom mu naslouchali a všímali si varovných signálů,“ uzavírá Formánková. Proto je tak velmi důležitá prevence jako předcházení pozdějším možným zdravotním komplikacím.

Stravování podle krevních skupin nemá mít za důsledek hubnutí. Úbytek váhy je spíš daný tím, že lidé o své stravě více přemýšlejí a více si hlídají, co jedí. Smyslem je odstranit zažívací problémy a únavu. Aby si člověk sám postupně našel svůj vlastní jídelníček a jedl to, co mu vyhovuje a dělá dobře. „Pokud pochopíme, jak naše tělo funguje a co a ve které situaci k tomu potřebuje, bude nám výživa dávat úplně jiný smysl,“ uzavírá poradkyně.

Autor: (Kateřiny Piechowicz)

Reklama, která pomáhá