Kombucha – přírodní energetický nápoj

kombucha.jpg

Zdroj: archiv

Nevyvážená a nepravidelná strava v kombinaci se stresem a dalšími faktory často vede k zažívacím potížím. Už tisíce let proti nim lidem pomáhá pití nápoje kombucha. Ta prospívá tělu ještě mnoha dalšími způsoby.

Reklama, která pomáhá

Ač bývá obvykle považována za houbu, není tomu tak. Ve skutečnosti je to symbióza několika druhů kvasinek a octových baktérií. Dlouhou tradici má její užívání v Japonsku, Číně a Rusku, kde její pití doporučují k prevenci a očištění těla od nežádoucích látek.

A jak se tento přírodní lék známý též pod jmény “Zázračná Če” , “Mo Gu” nebo “Čajnyj grib” dostal do Evropy? Pomohly tomu paradoxně války. Vojáci, kteří se ocitali v oblastech, kde lidé pěstovali kombuchu, byli překvapeni zdravotním stavem místních obyvatel. Zázračnou „houbu“ proto převáželi do svých zemí. Tak se objevila i v Německu, odkud se později přesunula do Čech.

Organismus člověka by měl fungovat jako dobrý symfonický orchestr. Kombucha pak slouží jako pomyslný dirigent této symfonie, který v prvé řadě podpoří přirozenou imunitu. Zlepší tělesnou kondici, pomůže tělo regenerovat a příznivě  ovlivní jeho pochody do budoucna.
Kromě správného trávení prospívá střevní mikroflóře a čistí ji od všech toxických usazenin. Profesorka fakulty alternativní medicíny v Zurichu Barbora Zdeněk navíc uvádí, že kombucha je i přírodní energetický nápoj. „Pokud dostupné na trhu energetické nápoje organismus pouze vybízí k vyššímu výkonu chemickou stimulací mozku, kombucha vrací člověka k přírodě a dává mu sílu z přírodní říše,“ objasňuje odbornice.

K tomu všemu vyznavači kombuchy tvrdí, že je výborná i jako prevence vzniku rakoviny.

Dobře vyrobená kombucha je nezaměnitelným zdrojem živin, včetně vitaminů především skupiny B (B1, B2, B3, B6, B12), enzymů a jiných oslabenému tělu prospěšných probiotických látek. Odborníci z amerického Gaia Institute doporučují vypít dvě nebo tři sklenice denně.

Autor: Alena Novotná

Reklama, která pomáhá