Kysané zelí - obsahuje minimum kalorií

zelí.JPG

Zdroj: commons.wikimedia.org

Kysané zelí dříve nechybělo na žádné dlouhé plavbě, námořníkům dávalo sílu při těžké práci a chránilo je před kurdějemi. V chudých venkovských oblastech patřilo zelí nejvýznamnějším dodavatelům živin za chladných dlouhých zim. I nám se v podzimních a zimních měsících vyplatí sáhnout po čerstvém kysaném zelí. Je optimální surovinou pro zdravou stravu, protože dlouhodobě zasytí  a je bohaté na vitaminy.

Reklama, která pomáhá

Kysané zelí je chutnou a zdravou potravinou. Jako oblíbená příloha k masu neutralizuje vysoký podíl tuku. Za svou chuť vděčí bakteriálnímu kvašení. Mikroorganismiy v zelí podporují zdraví prospěšné bakterie ve střevech, a ty zas umožňují zažívání, vstřebávání živin a využití vitaminů B. Mléčným kysáním za pomocí fermentů se stává stravitelnější i vláknina. Fermentací vzniká v zelí vysoce kvalitní kobalamin (vitamin B12), který není obsažen v rostlinné stravě běžně. Kysané zelí je proto nepostradatelnou potravinou pro vegetariány, kteří odmítají konzumaci vajec. Navíc 100g kysaného zelí obsahuje jenom 17 kalorií.

Zelí bylo nejvyhledávanější staročeskou zeleninou. Tvořilo samotný chod. Kysané zelí se upravuje kvyšením hlavně v Evropě. Nejvíce se konzumuje v Polsku, Rusku, na Ukrajině, Bělorusku a Pobaltí.

Mimořádně významný je podíl vitaminu B12, který je naprosto nazbytný pro duševní svěžest, náladu, odolnost proti stresu, mozkovou a nervovou soustavu, metabolimus bílkovin, tvorbu červených krvinek (a tím pro zásobování všech buněk kyslíkem), pro růst a obnovu buněk, sravbu kostí, využití tuků a pro svaly (zvláště pro neustále namáhaný sval srdeční). Kysané zelí je skutečnou pokladnicí pyridoxinu (vitamin B6), bez kterého by zůstaly navyužity bílkoviny, nejdůležitější živiny vůbec. Je také dodavatelem niacinu (vitamin B3 pro energii buněk, celkový matabolismus, přeměnu látkovou v mozku, pozitivní náladu), obsahuje rovněž mimořádně mnoho kyseliny pantotenové (vitamin B5 pro buněčnou energii a barevnou stálost vlasů). Rovněž bohatě obsahuje vitaminu C (pro imunitní systém a produkci hormonů) a také mnoho draslíku (působí na vylučování vody a kyelin), železa (pro krvetvorbu a dýchání buněk), hořčík (pro svalovou sílu a srdce) a zinek (pro vazivové tkáně, libido, výkon mozku).

Léčivé účinky kysaného zelí

- mentálně osvěžuje a vyvolává pocit dobré nálady
- zvyšuje odolnost při stresových sotuacích
- aktivuje metabolismus mozkových a nervových látek
- podněcuje přeměnu látkovou u železa
- pomáhá při tvorbě červených krvinek
- stimuluje růst buněk a omlazuje
- pomáhá při stavbě kostí
- reguluje matabolismus tuků a snižuje koncentraci cholesterolu v krvi
- posiluje svaly
- dodává životní ebergii lepším využitím bílkovin
- posiluje imunitní systém a zvyšuje výkonnost svalů
- přispívá k obnově vazivových tkání

Výjmečný zdroj vitaminu B12

V živočišné potravě je to substance, objevené jako poslední z řady vitaminů a zvané kobalamin, dostatek - ovšem pouze v potravinách živočišného původu.
Kysané zelí je snad jediná potravina, u níž člověk dokázal zdokonalit přírodu. Zelí je totiž schopno v procesu nakládání a kvašení vyrobit komplikovanou a nepostradatelnou molekulu kobalaminu.

Zpracování

Kysané zelí je nejvhodnější konzumovat čerstvé, tepelnou úpravou ztrácí část svých vitaminů. Výborné jsou zelné saláty ze syrového zelí, zelňačka a zelí jako příloha. Skvělá je ovšem i šťáva (lák) jež má vliv na regulaci trávení a ovlivňuje rozvoj žádoucích střevních bakterií.

Před tepelnou úpravou kysané zelí nepropalchujeme, jinak se sníží jeho ostrost. Zelí stačí pouze vymačkat, jen tak si zachová své aroma. Namáčením by ztratilo množství biolátek. Vyříme asi 25min, delším vařením změkne a ztratí živiny. Dusíme jen krátce, pokud možno bez tuku v zeleninovém vývaru, bílém víně (nebo také sektu, pokud chceme, aby bylo obzvlášť jemné). A do hotového pokrmu přidáme pro lepší chuť trochu syrového kysaného zelí.

Salát z kysaného zelí

350g zelí, 1 jablko 2 lžíce rozinek, 1 lžíce rostliného oleje (lisovaného za studena)

Zelí trochu načechráme, případně pokrájíme, jablko i se slupkou nakrájíme nebo nastrouháme. Vše zamícháme a rozinky použijeme jako ozdobu.

Reklama, která pomáhá