Lichořeřišnice, silné přírodní antibiotikum

Lichořeřišnice.jpg

Zdroj: (sxc.hu)

Lichořeřišnice je jednoletá bylinka s plazivou až tři metry dlouhou lodyhou. Původně pochází z Jižní Ameriky.  Má zářivě žlutooranžové, někdy i červené květy. Kvete od začátku léta až po první mrazíky. Vykvétá brzy po vysetí a je nenáročná na pěstování. 

Reklama, která pomáhá

Plodem je tobolka. Rozmnožuje se semeny. Hodí se do truhlíků a okrasných nádob, na obruby záhonů.

Lichořeřišnice působí proti všem ze 46 kmenů bakterií Staphylococcus pyogenes aureus, které jsou častými původci zánětlivých onemocnění močových cest a ledvin. Pomůže i při léčbě zlatým stafylokokem. Působí i  proti salmonele nebo streptokokům.  

Obsahuje thioglykosid glykotropeolin, který se štěpí pomocí enzymu myrosinu na vlastní mikrobiálně účinnou složku benzylisothiokyanatan. Rovněž obsahuje účinnou silici a draslík. Nejvyšší zastoupení sloučeniny je v plodu. Listy jsou bohaté na vitamin C, semena na železo a fosfor. Lichořeřišnici je vhodné použít i při zánětech močových cest a ledvin, při zánětech dýchacích cest, zánětech vaječníků, zánětu prostaty, zánětu zvukovodu.  

Působí i jako prevence nebo je skvělá pro doléčení proběhlých zánětů s hrozbou recidivy. Čerstvá šťáva nebo obklady z rozdrcených listů mají dezinfekční účinek. Můžeme ji použít na poranění kůže, kde ničí případné mikroorganismy, které by mohly vést k zánětu. Dříve se bylinka používala jako přípravek proti padání vlasů a proti lupům.

Bylinka má mimořádnou antibakteriální účinnost, funguje při jakémkoliv ředění a je velice vděčnou drogou pro homeopatické účely.

Čaj z lichořeřišnice: 

  • 1 lžičku řezaných sušených nebo 2 lžičky řezaných čerstvých listů zalijeme šálkem horké vody, necháme cca 10 minut luhovat, přecedíme.  Při potížích můžeme užívat 3x denně nebo 1x denně jako prevenci.

Tinktura:

  • 130 - 150g semen lichořeřišnice zalijeme 1 litrem 50% alkoholu a necháme 3 týdny louhovat. Denně protřepáváme, pak scedíme a vylisujeme. Užíváme 3x denně 15 kapek.

Sirup:

  • 2 lžíce nasekané rostliny zalijeme sklenicí vroucí vody (ale je možné použít i mléko) a poté vše osladíme medem. Podáváme jednu lžíci každé dvě hodiny.

Výhodou této rostliny je, že jak list, tak květ i plod (semeno) jsou v čerstvém stavu jedlé. Semena se dají v čerstvém stavu konzumovat přímo z rostliny. Má kořeněnou chuť, připomínající křen nebo řeřichu. Mladší, nedozrálá semena lze též nakládat do octa a používat místo kapari. Výborná je i pro přípravu salátů.

Autor: (Viky)

Reklama, která pomáhá