Lívance z dýňové mouky s chia semínky

chia.JPG

Zdroj: coolinar.cz

Pokud máte některé ráno trochu více času, připravte si teplou a čerstvou snídani. Slibuju, že budete mít pak parádní den! :) Moje verze lívanců je zdravější, obsahuje prospěšná semínka a nedávám do nich žádný cukr.
 

Reklama, která pomáhá

Co budete potřebovat:

  • 250 g kefíru
  • 1 vejce
  • 100 g dýňové mouky
  • 60 g ovesných vloček
  • 2 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového cukru nebo jen trochu semínek z vanilky
  • citronová kůra z půl citronu
  • špetka soli
  • kokosový olej
Na ozdobu:
  • ovoce dle chuti - já použila prohřáté mražené lesní ovoce z Lidlu
  • zakysaná smetana
  • agávový sirup

Jak na to:

1. Všechno spojte dohromady, pořádně zamíchejte a nechejte odstát v lednici alespoň deset minut.
2. Vytvořte z těsta malé placičky a osmahněte je na rozpáleném kokosovém oleji. Nelekněte se sytě zelené barvy - dýňová mouka je zkrátka taková.
3. Hotové lívance ozdobte zakysanou smetanou, ovocem a pokapejte je agávovým sirupem.
 

Proč agávový sirup:

U sirupu z dřeně agáve se jedná o sladkou šťávu z tohoto kaktusu, která vytéká z listů po jejich naříznutí. Obsahuje velké množství fruktózy (ovocný cukr), menší množství glukózy a sacharózy. Díky vysokému obsahu fruktózy má sirup z agáve všechny výhody tohoto populárního sladidla. Agávový sirup má nízký glykemický index a nezvyšuje hladinu cukru tak rychle jako med či bílý cukr.

Proč kokosový olej:

Kokosový olej je na rozdíl od ostatních rostlinných olejů stabilní i při vysokých teplotách. Je to olej nasycený, stejně jako sádlo a je proto velmi vhodný na smažení a pečení. Díky složení z nasycených mastných kyselin je kokosový olej odolný proti oxidaci – žluknutí. Na rozdíl od jiných tuků se neusazuje v těle. Tráví se pomaleji než sacharidy, a tak dodává organizmu energii postupně.

Proč chia semínka:

Semínka čia, neboli také semínka běžců, jsou velmi oblíbená pro svou výživnou hodnotu. Jedná se o drobná semínka šalvěje hispánské, která rostou více než 4000 let v některých oblastech Jižní a Střední Ameriky.Semínka čia mají ohromné hydrofilní vlastnosti. Dokáží navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12x. Díky nim je tělo zevnitř skvěle hydratováno, což má příznivý vliv na jakoukoliv fyzickou zátěž.

Autor: (coolinar.cz)

Reklama, která pomáhá

 
 

Mohlo by vás zajímat


Vyrobte si svou vlastní Halloweenskou dýni – je to zábava

Datum: 11.10.2013
Halloween je anglosaský lidový svátek, který se slaví 31. října den před Svátkem všech svatých a Dušičkami. U nás tento svátek sice nemá takovou tradici, ale proč si nezkrášlit okna...
více...