Obávaná "éčka" v potravinách: víte, co jíte?

1074874_63599384.jpg

Zdroj: sxc.hu

Z potravinových přísad, takzvaných "éček", se pomalu stává strašák. Někteří militantní zastánci zdravého životního stylu by potravinu obsahující tyto látky z principu nedali do úst. Víte však, co písmenko E v potravině vlastně znamená a v čem nám může škodit?

Reklama, která pomáhá

Mnohý spotřebitel se mylně domnívá, že „éčko“ je pouhá zkratka pro emulgátor. To ale není pravda – emulgátory jsou pouze jednou z více než dvaceti skupin potravinových přísad neboli aditiv. Čili látek, které se přidávají do potravin z různých důvodů: aby vydržely déle jedlé, aby měly pěknou barvu, aby působily „nadýchaným“ dojmem, aby dobře chutnaly.

Každá taková přísada, která později nese označení E a tři číslice, musí projít složitým a nezávislým hodnocením bezpečnosti zdraví. Výrobce také musí prokázat nezbytnost jejího použití v dané potravině. V zemích Evropské unie to provádí Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA.

Mohli bychom tedy předpokládat, že všechny přísady, které se v potravinách vyskytují, budou zcela bezpečné. Není to však tak úplně pravda. Často v nich najdeme i látky typu glutaman, které prokazatelně škodí. Ovšem jde o to, v jaké míře. A výrobce bude tvrdit, že množství látky v jeho potravině je tak malé, že nás poškodit nemůže. 

Za tímto paradoxem stojí úsilí potravinářské lobby a samozřejmě snaha výrobců, aby jejich produkty vypadaly a chutnaly co nejlépe. A tudíž se i dobře prodávaly.  Nyní si představíme nejdůležitější skupiny „éček“ a zároveň si řekneme, kterým z nich je lépe se vyvarovat: 

1. Antioxidanty
Jak už napovídá název, zahrnují tato éčka látky zabraňující oxidaci. Patří sem například i kyselina askorbová (E300), což je jen jiný název pro vitamín C. Ten nejen že neškodí, ale dokonce tělu prospívá. Do stejné skupiny však patří třeba i oxid siřičitý (E 220), který je prokazatelně škodlivý a může vyvolat například komplikace astmatického typu nebo bolesti hlavy.

2. Barviva
Ostře rudá lízátka, uhlově černá čokoláda nebo bonbóny všeho typu – často o nich říkáme, že mají „jedovatou barvu“. A něco na tom bude. Zatímco některá přírodní barviva jako kurkumin (E100) nebo riboflavin (E101) zdraví neškodí, jiná mohou napáchat pořádnou paseku. Věděli jste například, že potravinářská červeň azorubin (E122) se vyrábí z dehtu a najdeme ji v řadě marmelád i jogurtů?

3. Emulgátory
Emulgátory jsou zkrátka látky, které spojují nespojitelné. Například ze směsi oleje a vody (normálně olej vždy vyplave na hladinu) vytvoří homogenní emulzi. Proto se používají v majonézách, margarínech, ale například také zmrzlinách. Jsou to „éčka“ řady 4 a co se týče jejich škodlivosti pro zdraví, není to žádná havárie – na stupnici od 1–5 se pohybují kolem dvojky.

4. Konzervanty
Na tyto skupiny pozor. Ač přírodní konzervanty samozřejmě zdraví neškodí, některé syntetické „libůstky“ skupiny 2, mohou být pro tělo velmi agresivní. Za všechny jmenujme třeba kyselinu benzoovou (E210), která napomáhá delší trvanlivosti například u kečupů, margarínů, nakládané zeleniny i třeba žvýkaček. U citlivějších jedinců může způsobit kopřivku nebo hyperaktivitu, či vyvolat astmatický záchvat.

5. Látky zlepšující chuť a vůni
Většinou jsou to éčka řady 6 a za jejich úžasnou chuť a vůni můžeme zaplatit nepříjemnými efekty pro naše zdraví. Za všechny jmenujme glutaman sodný (E621) způsobující „masovou“ chuť. Obsahují jej například čínské nudle s masovou příchutí, brambůrky, ale i některé anglické slaniny, paštiky a masné výrobky. Je dokázáno, že glutaman může způsobovat změny nálad, podrážděnost, deprese, ale také astma. Vyvarovat by se jej určitě měly těhotné ženy.

6. Náhradní sladidla
Také „devítková“ řada éček není nic moc. Najdeme je především v potravinách „light“ a doslazovaných minerálkách a limonádách. Například aspartam (E951), o němž se již od roku 1947 předpokládá, že poškozuje mozek, je stále přidáván do celé řady výrobků. Jeho ještě nebezpečnější kolega sacharin (E954) je v ČR do potravin povolen jen v omezeném množství. Zato jej najdeme snad v každé zubní pastě.

Autor: Alena Novotná

Reklama, která pomáhá