Pampeliška lékařská - žlutý zázrak

pampeliška.jpg

Kéž se dal zastavit čas rozkvetlých pampelišek. Pro jednoho plevel pro druhého léčivka. Známe ji také jako smetanku lékařskou. Najdeme ji na úrodných loukách, pastvinách, polích a jiných zaplevelených plochách. Rozšířila se po celém světě, někde se pěstuje i na salát.

Reklama, která pomáhá

Tvarově bohatá skupina druhů, jejichž pletiva vylučují mléčnou šťávu - latex, který po zaschnutí zanechává černé skvrny. Listy tvoří přízemní růžici s hlubokým houževnatým kořenem. Květenství vyrůstají na dlouhých dutých stoncích zakončené sytě žlutým květem.  Kvete od dubna do srpna, plodem jsou nažky s bílým padáčkovitým chmýřím, díky kterému se semena velmi snadno šíří větrem na velké vzdálenosti. Je ozdobou městských parků. Je čeledi hvězdicovytých.

Nať se sbírá od časného jara až do konce dubna. Za zmínku stojí, že všechny části této rostlinky jako je kořen, listy, stopky i květy jsou jedlé a léčivé. Listy jsou na jaře zásobárnou vitamínů, stopových prvků a spolu s doma vypěstovanou řeřichou si můžeme připravit celkem chutný salát - hotovou vitamínovou bombu.

Velmi léčivý je i kořen pampelišky. Tuto drogu si můžeme koupit i v lékárně.

Pampeliška je univerzální, čistí celý organismus, má močopudné účinky. Používá se také při žaludečních potížích a cukrovce. Odbourává z těla cholesterol a toxiny. Snižuje tlak, podporuje krevní oběh a zlepšuje činnost srdce. Je vhodná při močových kamenech, tehdy je možné vypít denně i 1 litr čaje na propláchnutí močových orgánů.

Pampeliška není vhodná pro ženy, které kojí, protože látky, které obsahuje, přecházejí do mateřského mléka.

Nálev z listů pampelišky

2 lžičky sušených listů přelijeme 200 ml vroucí vody. Louhujeme 10 minut a scedíme. Pijeme 3x denně.

Odvar z kořene pampelišky

2 lžičky řezaného kořene dáme do 250 ml vody. Necháme přejít varem a louhujeme 15 minut. Poté scedíme. Pijeme vlažný 2x denně při ekzémech, cukrovce, onemocnění ledvin, žlučníku a jater, při ledvinových a močových kamenech, pálení žáhy, nechutenství a zácpě.

Jarní lístky jsou vhodné na povzbuzující salát.

Pampeliškový med

Potřebujete: 400 ks pampeliškových květů, 1-2 citrony (nebo citron a pomeranč), 1 kg krystalového cukru, 1 litr vody.
Hlavičky promyjte vlažnou vodou a vložte je bez stopek do hrnce (jinak by směs zhořkla). Přidejte omyté, nakrájené citrony a zalijte vodou. Přiveďte k varu, po 15 minutách vypněte a nechte stát 24 hodin.

Tuto směs přeceďte přes gázu nebo přes silonky - přes ně projde více šťávy. Přidejte cukr a vařte ze 2 - 3 hodiny dokud med nezhoustne. Při mírném varu míchejte. Následně jej přelijte do připravených lahví. Zavřené lahvičky obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Med nesmí být příliš hustý, protože při delším skladování začne krystalizovat. Naopak příliš řídký by po čase zkysl. Měl by mít takovou hustotu, aby se dal dobře natírat.

Speciální tip: Na konci vaření přidejte želírující přípravek jako do džemu. Pokud nemáte dostatek pampelišky, udělejte si med z poloviční dávky.

Reklama, která pomáhá