Pickles, to je zelenina s přidanou hodnotou

pickles (1).JPG

Zdroj: archiv

O tom, že pravidelným jezením zeleniny účinně prospíváme svému zdraví, zřejmě nepochybuje ani ten nejzapřisáhlejší masožravec. Ne každý už ale ví, že ještě zdravější, než syrová, je zelenina kvašená. Známá je pod jménem pickles.

Reklama, která pomáhá

Konzervování procesem mléčného kvašení, jaké u nás nejlépe známe z přípravy kysaného zelí, je tradičním a velice jednoduchým způsobem uchovávání zeleniny na zimu. Hodí se pro dlouhé období, kdy je čerstvých zdrojů vitamínů přirozený nedostatek. Nakládat a kvasit se ovšem dá po celý rok a zdaleka ne jenom zelí, ale prakticky cokoliv. Kromě toho, že si takto ošetřená zelenina uchovává většinu svých vitamínů, působením laktobakterií navíc získává i spoustu zdraví prospěšných enzymů. „Složení svého pickles sami ovlivníte už při přípravě. Dáte si do směsi to, co vám chutná a co máte rádi. Nemusíte pak každý den běhat pro čerstvou zeleninu do obchodu,“ říká dietoložka Denisa Tichá ze studia Living style v Ostravě.

Vláknina je užitečná, ale lakomá

S čerstvou zeleninou do těla samozřejmě dostaneme řadu živin a vitamínů. Ale zdaleka ne všechny dokážeme efektivně zužitkovat a velice rychle o ně zase přijdeme. Může za to vysoká absorpční schopnost vlákniny, která na sebe tyto látky váže a brání tak jejich vstřebávání do organismu přes střevní sliznici. Při fermentaci však působením kvasných bakterií dochází k tomu, že se sacharidy obsažené v zelenině mění na kyselinu mléčnou. Ta tyto vazby narušuje a umožňuje tak živinám lépe pronikat do krve při jejich cestě našimi střevy. „Nakládaná zelenina doplňuje každodenní stravu nejen o vlákninu, ale také o vitamíny a minerální látky. Zlepšíte si díky ní také imunitu,“ upřesňuje Tichá.

Jak na to

Výroba pickles je jednoduchá a zvládne ji úplně každý. Ať už se rozhodnete nakládat cokoliv, postup bude vždy stejný. Ideální kombinací pro začátek je zelí, mrkev a cibule. Očištěnou zeleninu nakrájíme nebo nakrouháme na tenké nudličky a důkladně promícháme se solí v poměru dvaceti gramů (čajová lžička) na jedno kilo zeleniny. Je potřeba, aby zelenina pustila šťávu, proto se ji nebojíme pořádně promačkat. Po chvíli snažení, kdy už nám to „čvachtá“ pod rukama, můžeme dle chuti přidat koření (např. kmín, zázvor, křen) a výslednou směs přemístíme do kvasící nádoby. Na trhu existují různé druhy, ale použít můžete i velkou sklenici či vysoký hrnec. Vždy je ale třeba upěchovat a zatížit zeleninu na dně tak, aby byla zcela ponořená pod hladinou.

Pak už zbývá jen přiklopit a ponechat svému osudu v místě se stálou pokojovou teplotou zhruba tři až pět dní. Hladina se nejprve zpění. Jakmile pěna zase zmizí, máme hotovo a můžeme pickles rozdělit do menších uzavíracích sklenic a uskladnit je v lednici, nebo chladném sklepě. Tím se proces kvašení téměř zastaví. Opět je ale třeba dbát na to, aby byla zelenina ponořená, jinak by mohlo dojít k oxidaci a plesnivění. Pokud však pickles skladujeme správně, vydrží nám bez problémů i několik měsíců.

Pro dosažení maximálního blahodárného účinku této vitaminové bomby je ideální jíst malé množství pickles denně.

Pozitivní účinky pickles

  • podporuje růst střevní mikroflóry
  • čistí trávicí trakt od toxinů
  • zlepšuje trávení a zažívání
  • aktivuje a posiluje imunitu
  • regeneruje jaterní tkáň
  • podporuje tvorbu krve
  • obnovuje funkci štítné žlázy

Autor: Kateřina Piechowicz

Reklama, která pomáhá

 
 

Mohlo by vás zajímat


Hořčice: nejen delikatesa, ale i lék

Datum: 24.02.2017
Slovo hořčice je samo osobě pálivé a ostré.  Lehce vyvolává na jazyku chuť nažloutlé krémové pasty, která i  lacinému párku dokáže dodat chuť delikatesy. Lidé však od pradávna využívali...
více...

Tajemství síly a vytrvalosti. Chia semínka

Datum: 12.02.2017
Chia („čia“) semínka jsou mimo jiné základem receptu nápoje zvaného iskiate. Ten pomáhal už v dávné minulosti mexickým indiánským běžcům překonávat v pekelném vedru stokilometrové...
více...

Pití kávy: Prospívá, nebo škodí?

Datum: 06.02.2017
Zdá se, že se vědci stále nemohou shodnout na tom, zda je pití kávy prospěšné nebo naše tělo poškozuje. Podle posledních vědeckých studií zřejmě i tady platí staré dobré „všeho...
více...