Rakytník řešetlákový – rostlina budoucnosti

rakytnik.jpg

Zdroj: (wikipedia.cz)

Rakytník řešetlákový je opadavý, trnitý až 6 m vysoký řídký keř či keřovitý strom. Původně pochází z Ruska. Dnes je již rozšířen po celé Evropě a Asii. Listy jsou úzké a opadavé, mají jemně šedozelenou barvu.

Reklama, která pomáhá

Rostlina se rozlišuje na samčí a samičí a pro úspěšné pěstování rakytníku jsou potřeba oba keře. Má hluboké kořeny a drobné peckovité plody oranžové barvy. Dužina má také barvu oranžovou a její struktura je olejovitá. Kvete zjara během března a dubna a plodí na konci léta, od srpna do října. Daří se mu na slunném místě.

Rakytník má vysoký obsah vitamínu, flavonidů, provitamínů, minerálů a je využíván právě pro vitamíny obsažené v dužině jeho plodů. Obsahuje vitamín A, vitamín B-B1, B2, B6, B3, B9 (kyselina listová), vitamín C (kyselina askorbová), vitamín D, E a vitamín K. Dále obsahují pektin, silici, třísloviny, organické kyseliny, oleje a minerály a mnoha dalších prospěšných látek.

Užívá se při léčbě onemocnění plic, jater, hojí sliznice, žaludeční i dvanáctníkové vředy, při nedostatečné imunitě, v době nachlazení, chřipek, při zánětech močových cest, či pohlavního ústrojí. 

Rakytník je vhodný pro léčbu všemožných oparů, ekzému a akné. Bojuje i proti rakovině. Díky vitamínu B nám pomůže proti stresu, nespavosti, infarktům a celkové pomáhá při obnově nervové činnosti v mozku. Vitamín D zase obnovuje vápník v těle.

Plody rakytníku můžeme konzumovat čerstvé, jsou nejúčinnější, nebo z nich můžeme vylisovat šťávu. Oblíbené jsou rovněž sirupy, marmelády a likéry. Plody můžeme také usušit a rozemlýt. Konzumujeme na lžičce ráno a večer. Vhodné je i plody usušit a připravovat z nich čaj. Plody lze též zmrazit nebo naložit do alkoholu.

Rakytníkový sirup

Plody, asi 3 litry, omyjeme a rozmačkáme. Zalijeme dvěma litry vlažné vody a přidáme dvě dkg kyseliny citronové a nechám den stát. Potom přecedíme, vymačkáme, na 1l šťávy přidáme 1kg krystalového cukru a na kraji vařiče bez vaření rozpustíme. Teplé plníme do láhví.

Rakytníkový med

Usušené rozemleté plody rakytníku smíchejte se včelím medem. Získáte výbornou a zdravou pochoutku.

Z rakytníku můžete kromě plodů zužitkovat i výhony a listy. Obsahují stejné látky jako plody, ale v menším množství. Listy lze sušit a použít také na čaj. Rakytník se dožívá až sta let a k dlouhověkosti může pomoci i vám. Proč si ho tedy nevypěstovat.

Autor: (Viky)

Reklama, která pomáhá