Tajemství síly a vytrvalosti. Chia semínka

chia.JPG

Foto: Kateřina Piechowicz

Chia („čia“) semínka jsou mimo jiné základem receptu nápoje zvaného iskiate. Ten pomáhal už v dávné minulosti mexickým indiánským běžcům překonávat v pekelném vedru stokilometrové vzdálenosti Měděných kaňonů.

Reklama, která pomáhá

Chia semínka šalvěje hispánské nejsou o moc větší než zrníčka máku. Přesto měla už devět set let před naším letopočtem v Americe vysokou cenu. Nejenže patřila mezi nejdůležitější potraviny, ale dokonce je lidé používali jako platidlo. Semínka chia jedli stejně jako dnes samostatně nebo je přidávali do pečiva, salátů, kaší a polévek.

Jejich nejcennější vlastnost je schopnost vázat na sebe vodu. Když je do ní nasypete, do deseti minut se každé obalí hustým gelem. Hustota vzniklé tekutiny je různá podle toho, v jakém poměru vodu a semínka smícháte. Takovýto nápoj s trochou cukru a pár kapkami citrónové šťávy působí na lidské tělo blahodárně, protože přispívá k lepší hydrataci při vysoké námaze, kdy se potíme a ztrácíme hodně minerálů.

Gel účinkuje v žaludku jako fyzická bariéra, která zpomaluje proces trávení. Polysacharidy se pomaleji rozkládají na jednoduché cukry a do krve se dostávají postupně, což ocení jak diabetici, tak sportovci nebo těhotné ženy.

Semínka samotná jsou vynikající svačina také po fyzickém výkonu. Odborník na sportovní výživu Roman Říha oceňuje především vysoký obsah "zdravých tuků" a bílkovin.  „Kromě omega-3 mastných kyselin nabízejí poměrně komplexní spektrum vitamínů a také železo, vápník a draslík, které jsou nezbytné pro kvalitní fyzický výkon,“ upřesňuje Říha.

Náš tip:
Do 2 deci vody namočíme dvě čajové lžičky chia semínek. Přidáme maltodextrin (oligosacharid vhodný pro sportovce) a lžíci citronové nebo grapefruitové šťávy. Dáme na noc odpočinout do ledničky. Vzniklý energetický gel sníme před fyzickou zátěží.

Semínka se dají koupit v prodejnách zdravé výživy nebo na specializovaných internetových obchodech. 10 dkg koupíte přibližně za padesát korun.

Autor: Kateřina Piechowicz

Reklama, která pomáhá

 
 

Mohlo by vás zajímat


Hořčice: nejen delikatesa, ale i lék

Datum: 24.02.2017
Slovo hořčice je samo osobě pálivé a ostré.  Lehce vyvolává na jazyku chuť nažloutlé krémové pasty, která i  lacinému párku dokáže dodat chuť delikatesy. Lidé však od pradávna využívali...
více...

Pití kávy: Prospívá, nebo škodí?

Datum: 06.02.2017
Zdá se, že se vědci stále nemohou shodnout na tom, zda je pití kávy prospěšné nebo naše tělo poškozuje. Podle posledních vědeckých studií zřejmě i tady platí staré dobré „všeho...
více...

Pickles, to je zelenina s přidanou hodnotou

Datum: 23.01.2017
O tom, že pravidelným jezením zeleniny účinně prospíváme svému zdraví, zřejmě nepochybuje ani ten nejzapřisáhlejší masožravec. Ne každý už ale ví, že ještě zdravější, než syrová, je...
více...