Kustovnice čínská - výborná pro lidský organismus

goja.jpg

Zdroj: (sxc.hu)

Kustovnice čínská patří do rodu rostlin z čeledi lilkovitých a pochází z Asie. Kustovnice je keřovitá trvalka dorůstající výšky až tři metry.

Reklama, která pomáhá

Květy jsou fialové barvy, plody jsou oranžovočervené bobule. Kvete od června do září, plody dozrávají od srpna do října, kdy se také sbírají a suší. Plody rostliny jsou to nejcennější, co příroda nabízí. Jako léčivé jsou využívány všechny části rostliny, plody, listí, kůra a kořeny.

Kustovnice čínská neboli Goja Berry je známá svou mnohostrannou prospěšností na lidský organismus. Obsahuje celou řadu důležitých prvků.

Plody obsahují 19 aminokyselin, z toho 8 esenciálních. 15% objemu plodů Kustovnice čínské tvoří bílkoviny. Plody dále obsahují obrovské množství minerálních látek a stopových prvků. Nejdeme v nich železo, zinek, měď, vápník, fosfor, selen a germanium. Ve zralých plodech nalezneme až 11mg železa na 100g bobulí. Mají mírně sladkokyselou chuť

Plody Kustovnice jsou skvělým antioxidantem. Obsahují beta karoten, zeaxantin, lutein, xantofyl, lykopen a kryptoxantin. Také jsou vydatným zdroje vitamínu C. Obsahují až 500 krát více vitaminu C než například pomeranče. Také mají vitamin B, E a esenciální mastné kyseliny.

Kustovnice se užívá ke snížení cholesterolu či léčbě sexuální impotence. Má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a je to účinný prostředek v boji proti bakteriím. Posiluje obranyschopnost a imunitu organismu.

Zlepšuje krvetvorbu a  má vliv na snižování krevního tlaku. Posiluje zrak a uklidňuje podrážděné oči. Příznivě harmonizuje činnost jaterledvin. zprůchodňuje a uvolňuje energetické blokády v jaterních a ledvinových meridiánech. Pozitivní účinky rostliny zaznamenají také diabetici nebo lidé trpící závratí.

Kustovnice je považována za plod dlouhověkosti, vitality a zdroj energie.

Kustovnici můžeme konzumovat čerstvou i sušenou. Je možno ji jíst i samotnou, stejně jako v kombinaci s ořechy a jiným sušeným ovocem. Můžeme ji přidávat i do čajů - plody se nechají vyluhovat asi dvacet minut. I takto použité plody lze následně konzumovat.

Můžete si vyrobit i tinkturu

  • 80g kustovnice se louhuje v jednom litru 60% etanolu po dobu asi 3 týdnů. Na závěr se přidá trochu medu a užívají 2-3 lžíce nalačno, rovněž i s plody.

Pokud jde o dávkování, doporučuje se začít s pár kousky ovoce denně a v průběhu týdnů postupně zvyšovat dávku, až dosáhneme 30 kousků ovoce za den, což odpovídá jedné hrstce.

Pro běžného uživatele je doporučeno konzumovat zhruba 10 gramů denně, což odpovídá asi jedné lžíci ráno a večer.

Autor: (Viky)

Reklama, která pomáhá

 
 

Mohlo by vás zajímat


Nejbohatší zdroj vitamínu C – Šípek obecný

Datum: 04.12.2016
Šípek obecný nebo šípková růže je trnitý bohatě větvený keř, dorůstající výšky až 3 metry. Má prutovité dlouhé větve s ostrými hákovitě zahnutými ostny. Patří do čeledi...
více...

Víte s čím vám pomůže Heřmánek Pravý?

Datum: 26.11.2016
Heřmánek vždy patřil k nejoblíbenějším bylinkám a v lidové tradici má své nezastupitelné místo při léčení mnoha druhů obtíží. Heřmánek má svůj původ ve středomořské oblasti....
více...

Šalvěj a její léčebné účinky

Datum: 16.11.2016
Šalvěj lékařská pochází z jižní Evropy, z Balkánského poloostrova, a u nás se hojně pěstuje na zahrádkách a balkónech. K léčivým rostlinkám patřila šalvěj již ve starém Egyptě. ...
více...